new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Vegyes szerelem, vegyes esküvő

Akár házasságban éltek, akár még keresőben vagytok, a következő cikk érdekes lesz mindenkinek. A vegyes házasságokról fogunk beszélni, cikkünk pedig egy minisorozat első fejezetét jelenti.

Mit is jelent a vegyes házasság? (Remélhetőleg) örökké tartó kapocs (házasság, holtomiglan-holtodiglan) két különböző országban született, különböző nemzetiségű, más-más anyanyelvű ember között. Leggyakrabban az egyik „fél” országában történik a nagy találkozás, de előfordul az is, hogy a két mindenben különböző fiatal (vagy korban kevésbé, szívben és lélekben viszont annál inkább fiatal, egy harmadik, semleges országban találkozik egymással). Talán ez a legutóbbi eset jelenti a leginkább „tiszta lapot” mindkettőjük számára. 

Az ok, amitől az ezredforduló óta ennyire megugrott a vegyes házasságok, vegyes „kapcsolatok” száma, meglehetősen prózai. LOGISZTIKA. A low-cost járatokkal évi akár többször is utazhatunk külföldre, Home exchange honlapok által akár ingyenesen megszállhatunk az adott helyen, az Internet tömve ismerkedős oldalakkal, Tinder, Facebook, nem sorolom tovább. Egyszóval kitágult a piac :-)

A vegyes házasságokkal még az Eurostat is foglalkozik, a jelenség pedig egyes országokban igen jelentős demográfiai változásokat okozott az elmúlt 20 évben. A vegyes házasságok egy része (sajnos elég nagy része) az „érdekházasság” kategóriába tartozik, de ezekkel most nem foglalkozunk. 

Nézzük csak, melyik országban élnek a legtöbbet külföldre kacsintgató fiatalok és miért?

Az Eurostat adatai szerint Svájcra jut a legtöbb vegyes házasság (a házaspárok közel 22%-ában az egyik fél nem Svájcban született), őt követik a Balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia), ezután pedig Ciprus következik (13%). 

Hozzá kell tennünk, hogy első generációs, az adott országban született, de házastársat mégis a származási országából „kapó” bevándorlók házassága IS vegyes házasságnak számít, ez a tény pedig nagyban hozzájárul Svájc első helyezéséhez.

Franciaország, Ausztria, Hollandia, Belgium követi az élbolyt (10-12%), majd pedig Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia (7-9%). Hazánk nem teljesít olyan „jól” ezen a területen, mint várnánk, az utolsó európai országok között vagyunk, 2% alatti értékkel, csupán Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Románia marad le mögöttünk. Ennek oka talán az is lehet, hogy Magyarország nem annyira vonzó célállomás, mint mondjuk Svájc, gyakrabban találjuk külföldön magyar leányainkat a helyi statisztikákat erősítve.

Érdekesség, hogy a kis alapterületű országok lakói nagyobb valószínűséggel lépnek vegyes házasságra, ugyanakkor persze sok más tényező is szerepet játszik. Az észak-európai országokban például szinte mindenki tökéletesen beszél angolul, plusz még 1-2 nyelven, jelentősen növelve ezáltal az ismerkedési lehetőségeket. A mentalitás illetve a hagyományokhoz való ragaszkodás is sokat számít, nem véletlen, hogy Olaszország sem jár az élbolyban a vegyes házasságok tekintetében (5% körül, bár itt azért nyelvi nehézségek is adódnak..). 

Utolsó pár sorunk pedig már átvezető a következő fejezethez, amelyben a miénktől eltérő esküvői szokásokat fogunk bemutatni. Hogyan ünnepelnek az olaszok, mit vesz fel a svéd menyasszony, milyen egy belga esküvői buli..? Tartsatok velünk, Európával kezdjük majd az esküvői utazást! 

Érdekel minket minden olyan vélemény, netán személyes tapasztalat, ami a vegyes házasságokat érinti! Kérlek, hogy írjátok meg, mit gondoltok! Megértheti-e valaha egy dán ember Hofi Géza zseniális humorát?

Kövessetek minket és iratkozzatok fel oldalunkra, ezzel részt vesztek majd minden nyereményjátékunkban!
REGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!