new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Menyasszonyrablás, kontyolás - népszokások, amik feldobják a modern esküvőket is!

Az esküvő az élet egyik legfontosabb, meghatározó pillanata, ezért számtalan hagyomány, népszokás övezi. Ma már leginkább vidéken tartják be ezeket, de egy-kettővel azért a legtöbb lagziban találkozhatsz. Hányat ismersz közülük?

Menyasszony-búcsúztatás

Ennek során a menyasszony elköszön a családjától, hálát ad mindenkinek a segítségért, gondoskodásért és elnézést kér, ha rossz fát tett a tűzre.

Menyasszonytánc

A fiatal feleség utolsó tánca lányként, amit a ceremóniamester jelent be a híres “Eladó a menyasszony” kiáltással. A tánc persze nincs ingyen, mindenkinek fizetni kell, aki szeretne az arával ropni egyet. 

Menyecsketánc

Ez nem azonos az előbbivel, ugyanis ez az ara első tánca feleségként, ahol általában piros ruhában jelenik meg.

Átemelés a küszöbön

Az első, közös otthonba való beköltözés egyik fontos jelképe. Az ifjú férj a feleségét ölbe viszi át a küszöbön, ezzel megvédi őt a rossz szellemektől, amik a küszöb alatt bújnak meg. 

Menyasszonyrablás

Ma már inkább vicces szokás, korábban azonban hatalmas jelentőséget tulajdonítottak ennek a cselekedetnek. Ha a rablók sikerrel jártak és elszöktették a menyasszonyt, a vőlegény nem is érdemelte meg az arát. Gyakran az elrablást követően a vőlegény feladata az volt, hogy vigyázzon a felesége csokrára - ha már a nőre nem tudott…

Kásapénz

Az egész országban elterjedt ez a hagyomány. Régebben a lakodalmi főétkezés általában tejbekásával zárult. A szakácsnők bekötött kézzel mennek az asztalokhoz és azon siránkoznak, hogy a kása megégette a kezüket. A vendégek pedig pénzzel enyhítik az asszonyok fájdalmát, illetve hozzájárulnak az új fazék és a kása árához.

Felkontyolás

A vacsora után az idősebb asszonyok kontyot készítenek a menyasszonynak, aki a pártáját így főkötőre cserélheti.

Menyasszonycsere

Régen alaposan megtréfálták a vőlegényt: egy idősebb asszonyt (sőt, előfordult, hogy valamilyen állatot) takartak le és őt próbálták rásózni a kikérőre.


Ez csak néhány, a rengeteg szokás közül. Ha valamelyik megtetszett, tedd vele izgalmasabbá a saját esküvődet!


Cikk forrása: Dömötör Tekla - Magyar népszokások című könyve

Kép: pexels.comREGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!