new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Ki mit fizessen az esküvőn? Szokások régen és ma...

Nem is olyan régen még nagyon szigorúan szabályozták, hogy az esküvői készülődés során mit kell állnia a menyasszony, és mit a vőlegény családjának. Ma ezek már nincsenek kőbe vésve. Főleg, hogy a párok többsége együtt él és közös háztartást vezet a menyegző előtt is.
 Mindenképp dolgozzatok ki egy olyan költségvetést, amely a legjobban megfelel nektek és a családotoknak. Illetve kalkuláljátok, hogy mit engedhettek meg magatoknak. 

Elő a ceruzával, a papírral, és számoljatok! Ha ragaszkodtok a szokásokhoz, az alábbi segítség jól jön! 


Szertartás

A polgári és az egyházi ceremónián is felmerülhetnek költségek. A legtöbbször számolni kell bérleti díjjal. Ha külső helyszínen zajlik a ceremónia, akkor az anyakönyv- vagy szertartásvezető kiszállási díját is rendezni kell. Ez többnyire a vőlegény pénztárcáját terheli. A szükséges dekorációkat, virágokat viszont a menyasszony szokta rendezni. 


Esküvői ruha
Az ara családja fizeti a menyasszonyi ruhát, a fátylat és az egyéb kiegészítőket, így a fülbevalót és a fehérneműt is.
 A vőlegény családja állja a leendő férj teljes felszerelését, a cipőtől a nyakkendőn át az öltönyig.

Virágok és dekoráció
 Kevesen tudják, de a hagyományok szerint a vőlegény fizeti a menyasszonyi csokrot, továbbá a tanúk kitűzőit. Az anyáknak és nagymamáknak is illik köszönetként 
virággal kedveskedni. Előbbit a leendő férj, utóbbit az ara fi!nanszírozza. A menyasszony fizeti még a koszorúslányok csokrait is.  

Lakodalom
 Ha szeretnétek próbavacsorát, akkor azt általában a vőlegény szülei állják. Míg a menyasszony családját terheli a lakodalom szinte teljes költsége, a zenészek díja, 
a vacsora, a dekoráció, a köszönetajándék, sőt még a fotós is.  

Nászút 
 Bár ma már a legtöbb pár az esküvőn befolyt összeg egy részét fordítja nászútra, régen ezt a vőlegény családja fizette.  
A lényeg, hogy előre egyeztessetek arról, hogy ki mit tud vállalni. Nem lesz vita, ha mindent felesben álltok, esetleg a meghívottak arányában osztoztok a költségeken. 

Ha már mindent kikalkuláltatok, akkor kezdhetitek megálmodni a részleteket! A 2019-es esküvői trendekről itt olvashatsz!


REGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!