new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Interjú: mit nyújthat egy ceremóniamester? Most első kézből megtudhatod!

Vajon szükség van-e vőfélyre az esküvőn? Ezen minden házasulandó pár elgondolkodik. Sokan a népiesség és a hagyományőrzés igényével hívnak vőfélyt az esküvőre, míg mások épp emiatt ódzkodnak tőle. Fontos tudni azonban, hogy az esküvő „levezényléséhez” és a násznép szórakoztatásához nem mindig van szükség vőfélyre! Másképp ugyan, de ezekért a feladatokért felelhet egy ceremóniamester is. Hogy mi a különbség a két szakma közt, arról Popovics György, a Kávészünet zenekar énekese mesélt nekünk, aki maga is egyre keresettebb ceremóniamester.


Mennyiben más a vőfély és a ceremóniamester? Melyiktől mire számíthatunk, és mennyi átfedés van a feladataik közt?


Ha le akarom egyszerűsíteni, a kinézetben és beszédben van nagy különbség. Egy vőfély népviseletes ruhában dolgozik és rigmusokban beszél, míg egy ceremóniamester öltönyben jelenik meg és hagyományos élő szóval kommunikál.
 Ha belemegyünk a részletekbe, akkor természetesen vannak még különbségek. Egy ceremóniamester például nem hozza ki a levest és a sülteket vacsora előtt. Nem szokott kikérőt sem csinálni (a menyasszony kikérése a családtól – a szerk.), bár ez alól néha van kivétel. Mindkét munkakörnél fontos, hogy segítse a párt, terelje a násznépet és azon munkálkodjon, hogy a hangulat mindig megfelelő legyen.


  


Miért szeretted volna épp ezen a területen kipróbálni magadat? Szerinted milyen készségekre van szükség, hogy valaki jó legyen ebben a szakmában? 


Az élet hozta így. Én a zenész szakmából jövök, a Kávészünet zenekar énekeseként elég régóta állok már színpadon, így nincs lámpalázam, ha sok ember előtt kell beszélnem. Valójában volt pár felkérésem korábban ismerősöktől, de csak tavaly jutottam arra az elhatározásra, hogy ezen a téren komolyabban is kipróbálom magamat. Szeretem azt a hangulatot, ami ilyenkor jelen van egy esküvőn. Ha a készségeket nézzük, akkor fontos, hogy tudjon beszélni az illető, legyen benne szenvedély, legyen kíváncsi és kitartó. Ha ezek megvannak, akkor a többi jönni fog magától, és könnyű lesz megugrani a nehézségeket.


           Mekkora piaca van a ceremóniamestereknek Magyarországon? Van-e különbség a szolgáltatásuk közt?


           Minden ceremóniamester más, ami nyilván a személyiségükből is fakad. Van, aki nagyon sok mindent megcsinál egy esküvőn és van, aki csak a legszükségesebbeket. Mindkét szolgáltatás, a vőfély és a ceremóniamester is eléggé népszerű. Talán az utóbbiból több van a piacon, mert azt “könnyebb” megtanulni, elsajátítani, mint a vőfélységet.


Hogy zajlik egy „átlagos” forgatókönyv szerint az esküvő, és milyen feladataid vannak? 


           A forgatókönyvet mindig közösen írom a párral. Általában 2 órát vesz igénybe, aminek során érintünk mindent, ami fontos lehet. Az általános sorrend mindig a ceremónia, majd a fotózkodás, gratuláció, vacsora és aztán a buli. Éjfél előtt jön a torta, majd a menyasszonytánc. Én elég lelkes vagyok, és valóban az a célom, hogy a pár és a násznép jól érezze magát. Tudom, hogy ez nagyon sok mindenen múlik, de ami tőlem telik, azt megteszem. Épp emiatt nagyon fontos a szimpátia! Ha ez megvan, akkor biztos lehet benne a pár, hogy úgy fogok gondolkodni, mintha a saját esküvőmre készülnék.


Volt-e olyan extrém sztori, amit megosztanál? Vagy olyan esküvő, ahol teljesen felrúgták a szabályokat, és ettől volt érdekes? 


Mivel még nem vagyok régi motoros a szakmában, még nem akkora a tárház, de van egy-két pillanat, amiről szívesen beszélek. Voltam olyan lagziban, ahol már a vacsora előtt hatalmas buli kerekedett, és volt olyan is, hogy a násznépből pár srác nemtetszését fejezte ki a menyasszonyrablással kapcsolatosan. Utólag ezeken mindig jót mosolyog az ember. :)A te személyes véleményed szerint milyen hagyományokat lehet rugalmasan kezelni, és mi az, amit követni illene? 

Nagy divat lett a menyasszonytánc helyett a menyecsketánc.
 A régi hagyomány szerint menyasszonytánc volt, ekkor lehetett utoljára táncolni a lánnyal, mielőtt bekötik a fejét. Később jelenik meg a férjével pirosban, menyecskeruhában. A kényelmesség miatt manapság szeretik ezt a kettőt összekeverni, és a menyasszonyi ruhától a lányok igyekeznek mihamarabb megszabadulni, pedig én azt gondolom, hogy megtiszteltetés, hogy ha valaki fehér ruhába öltözhet. Rengeteget készülnek a párok, sok pénz és energia megy el erre. Szerintem ezen az 1 órácskán már igazán nem múlik semmi. Nyilván a döntés az övék, és nem nézek rosszallóan, ha menyecsketáncot kell levezényelnem, de ezt el szoktam mondani a lányoknak. 

Van-e olyasmi, amire mindenképp felhívnád a pár figyelmét, mielőtt ceremóniamestert választ?

Az esküvős szakma bizonyos területein eléggé elferdült. Mit értek ez alatt? Rengeteg történetet hallok pároktól és szolgáltatóktól, amikor egy ceremóniamester fordítva ül a lovon. Amikor a pár megkeresi a cero-t, sok esetben nem tudják mi a menetrend, mit hogyan kell csinálni, ezt pedig nagyon sok ceremóniamester vagy vőfély kihasználja. Ezért mindig felhívom rá a pár figyelmét, hogy ők a megrendelők, és nekik kell a szolgáltatónak megfelelni, nem fordítva! Fontos, hogy mindig írjanak szerződést és hallgassanak a megérzésükre.


fotó: Dorottya fotó
REGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!