new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Hogy volt régen?
Ma már számtalan módon házasodhat az ember, de vajon, hogy volt ez régen? Akkor is étterembe mentek az emberek, vagy a lakodalmas házé volt a főszerep? Mások voltak vajon a szokások vagy hosszú idő óta ugyanaz a trend? Ezúttal ezeket a kérdéseket feszegettük, egy kis szótörténetet is segítségül hívva. 

Kezdjük az elején: magára a házasságra vonatkozó írásos emlékek, már az 1400-as évektől kezdve megjelennek hazánkban, ekkor azonban a ceremóniát még nem esküvőnek hívták, hanem hitnek, hitlésnek. Ma már furcsának tűnhet, de nincs is olyan nagy különbség a kettő között, hiszen ekkor teszünk esküt (esküvő) a hitünk mellett, hogy szeretjük a másikat. Talán a legrégebbi fennmaradt szokás az a jegygyűrű használata, régen azonban növényekből fonták a karikát, csak a 16. században jelentek meg a fémből készült gyűrűk. Étteremben esküvőt tartani pedig csak a polgárosodással lett divat, korábban a mulatság színhelye a lakodalmas ház volt, de mi is az a lakodalmas ház? A menyasszony szüleinek a háza, ahol az ifjú feleség utoljára tartózkodhatott a férj beleegyezése nélkül.

Lakodalmas házból az Új házba

Bizony, még száz évvel ezelőtt is szigorúbb világ volt, például azért az apa vezette az oltár elé a menyasszonyt, mert az ő tulajdona, hogy aztán a férj tulajdonává váljon a ceremónia után. Bármilyen csúnyán is hangzik, a korábbi időkben eladták a lányokat. Innen ered a vőlegény szó is, ami annyit tesz, mint vevő legény, a menyasszony szó pedig, ami még finnugor eredetű, a nyelvészek szerint a menyét szóból származik, ugyanis menyét prémmel fizetett a vevő legény a lányért. Reméljük azért nem megy el a kedvetek a házasságtól, ma már más idők járnak. Node, miután a lakodalmas házban véget ért a mulatság, az ifjú pár hazatért, immár közös fészkébe, a férj pedig ölében átvitte a feleséget a küszöbön. Erre azért volt szükség, hogy becsapják a gonosz szellemeket: azt hitték, csak egy személy lépett be a házba. A rossz szellemek becsapása számos helyen megjelenik még, ezért rejtette például a menyasszony fátyol mögé az arcát, és ezért kellett a koszorús lányoknak ugyanolyan ruhát viselniük, mint a menyasszonynak. A régi babonák szerint ugyanis, így a rossz szellemek nem találták meg az arát és az ifjú pár, boldogan élhetett, amíg meg nem halt. 

Ha Te is tudsz valami régi vagy furcsa esküvői szokásról, esetleg babonáról, akkor írd meg nekünk is!

Kövessetek minket és iratkozzatok fel oldalunkra, ezzel részt vesztek majd minden nyereményjátékunkban!

Szerinted kötelező a fehér menyasszonyi ruha? Ha bizonytalan vagy, olvasd el cikkünket: https://eskuvotippek.hu/blog/cikk-kotelezo-a-feher

REGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!