new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Hess innen ördögfi!

Be kell vallani nagyon babonásak vagyunk, de legalábbis azok voltunk régen. Gondolhatunk a farsangra is, amikor a telet kergetjük el mindenféle ijesztő maszkokba bújva, de a házasságkötés ceremóniája is tele van olyan elemekkel, ami hagyományosan a menyasszonyt vagy a házasságot hivatott védeni a rossz dolgoktól.

Takarj el

A menyasszonyi fátyol nem csak szép, de nagyon komoly funkciója is van. Régen kötelező volt a viselete, mert azzal, hogy a fátyol eltakarta a menyasszony arcát, megvédte őt a rossz szellemektől, no meg a szemmel veréstől. Az esküvő előtt senkinek nem lehetett odaadni, mert úgy tartották, hogy aki felpróbálja, az el fogja csábítani a vőlegényt.

A megtévesztés mesterei

Vajon miért egyforma a koszorúslányok ruhája? Azért, hogy a rossz szellemek összezavarodjanak a szép, egyforma ruhába öltözött lányok között és ne legyen idejük megtalálni a menyasszonyt. Egy másik verzió szerint, szépségükkel akarták magukra vonni a figyelmet a nyoszolyólányok, hogy a legények ne a menyasszonyt, hanem őket akarják elrabolni. 

Akik a küszöb alatt laknak

A küszöbön átemelés ma már csak szerelmes romantika, de régen ennek is komolyabb jelentése volt. Az ifjú férj azért kapta fel az ölébe és vitte át a küszöbön a feleségét, hogy a küszöb alatt rejtőzködő gonosz szellemek ne vegyék észre, hogy új lakója van a háznak és így ne zaklassák a jövevényt. 

Egy napóleoni csel

Nálunk kevésbé divat, inkább amerikai filmeken találkozhatunk az autó mögé kötött zörgő sörös dobozokkal. Vidám jópofaságnak tűnik, pedig valójában egy igen körmönfont hadicselről van szó. Régen ugyanis azért kötöttek éles hangokat kiadó tárgyakat a szekér mögé, hogy elijesszék velük a démonokat és azok ne kövessék az ifjú párt. 

A védelem gyűrűje

Bár a jegygyűrű, a kör szimbolikájánál fogva, elsősorban az újjászületést és az örökké tartó szerelmet jelképezi, régen ennek is volt egy másodlagos jelentése: védelmet nyújtott az ellenségekkel, és mondani se kell, a rossz szellemekkel szemben. Levenni a legnagyobb vétek volt, mivel ha egyszer lekerült az ujjról, akkor a védelem is megszűnt.

Ha ismersz Te is régi esküvői babonákat, akkor írd meg nekünk is! 

Kövessetek minket és iratkozzatok fel oldalunkra, ezzel részt vesztek majd minden nyereményjátékunkban!

Van, ahol a házasság tényleg örökre szól, az ifjú pár tanúja pedig nem más, mint a szent tűz. Ha érdekelnek az indiai esküvői szokások, itt olvashatsz róluk: https://eskuvotippek.hu/blog/cikk-tuzben-szuletett-szerelemREGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!