new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Az igazi görög lagzi

Egy picit mindenki másként csinálja, és minden esküvői szokás különleges, nem kivételek ez alól a görögök sem. A Bazi nagy görög lagzi után, ha láttad a filmet, akkor neked is van egy benyomásod a dologról, nos, a valóságban azért másként fest a helyzet. Például gondoltad volna, hogy náluk minden az ággyal kezdődik?

A görögök az esküvőt hagyományosan vasárnap tartják, a nagy nap előtt azonban már sor kerül az úgynevezett „ágy napra”. Ez két nappal a szertartás előtt történik meg és nem egészen arról van szó, amire elsőre talán asszociálunk. Először is a pap megáldja az ifjú párt, majd a még férjezetlen lányok megágyaznak a nászéjszakára. Szegényeknek nincs könnyű dolguk, mivel a vőlegénynek háromszor le kell rombolnia a már majdnem kész ágyat, csak a negyedik próbálkozással lehet elégedett. Ezt követően rizst és rózsaszirmokat szórnak a fekhelyre, amire aztán egy kisgyereknek rá kell ülnie, úgy tartják a születendő baba olyan nemű lesz, mint amilyen gyerkőc ült rá az ágyra. Ezután kikészítik a pizsamát és a hálóinget, majd nem fekszenek le, hanem buliznak egy nagyot, a nászéjszakát náluk is csak az esküvő után tölthetik el.

Koronázás az esküvőn 

A különleges esküvőre tehát vasárnap kerül sor, viszonylag későn, este hat és nyolc között. A görögöknél nem az apa vezeti az oltár elé a lányt, hanem egy csokor átadását követően a vőlegény teszi azt meg, ami után a templomban megtörténik az eljegyzés. A gyűrűket háromszor megáldja a pap, majd felhúzza őket az ifjú pár ujjaira. Tényleg különleges az esküvőjük, mert csak ezután következik a tulajdonképpeni szertartás. Gyertyákat gyújtanak az oltáron, majd – kapaszkodjatok meg – a pap megkoronázza a házasulandókat. A pár tanúja háromszor megcseréli a koronákat a fiatalok feje felett, majd a pap beszéde után három korty bort isznak egy közös pohárból illetőleg mézes diót esznek. Náluk valójában ez jelenti azt, hogy jóban-rosszban is kitartanak egymás mellett. Végezetül a pap háromszor körbevezeti őket az oltár körül, fejük felett a koronával és ezzel vége is a ceremóniának. Ez utóbbi, a mostantól közös útjukat szimbolizálja. 

Neked mi a véleményed, házasodnál görög módra? Írd meg nekünk is, hogy tetszik-e a dolog. 

Valamikor a királylánynak is nehéz. Itt olvashatsz különleges történelmi esküvőkről: https://eskuvotippek.hu/blog/cikk-akiket-jegyez-a-tortenelem-iiREGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!