new_releases  Kiemelt Esküvői Ajánlatok   Esküvői Blog
Kiemelt Esküvői
Ajánlatok

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Míg korábban a házasságkötés csak és kizárólag a polgármesteri hivatalban történhetett meg, addig ma egy egyedi esküvőn ott mondhatod ki a boldogító igent, ahol csak szeretnéd, legfeljebb nem feltétlenül az anyakönyvvezető előtt. De mit is jelent ez?

Ahhoz, hogy hivatalos legyen a házasságotok, a kézjegyetek be kell, hogy kerüljön az anyakönyvbe, amihez kell egy anyakönyvvezető is. Ez kétféle módon történhet meg: vagy elmentek a megbeszélt időpontban az illetékes polgármesteri hivatalba, vagy az anyakönyvvezető megy hozzátok. Ez utóbbi jól hangzik, de sajnos – mivel az anyakönyvvezető hivatalos személy – nem is olyan egyszerű a dolog. Egyrészt költségekkel jár, másrészt az árak nagyon eltérőek településenként, Budapesten pedig kerületenként mások és mások. Kissé macerás is az eljárás, mivel rendesen átrágják a dolgot és csak utána döntik el, hogy kiviszik-e a hivatalos anyakönyveket a megadott helyszínre. Ráadásul azt sem tudhatjátok, hogy ki fog érkezni, mivel az az anyakönyvvezető fog menni, aki éppen ráér. Egyszóval egyedi esküvőre nem igazán rugalmas megoldás. 

A dupla igen

Ha egyedi esküvőt terveztek, akkor van egy másik opció is: az esküvő napján nem anyakönyvvezető, hanem szertartásvezető fog összeadni benneteket. A fentiekkel ellentétben ez maga a megtestesült szabadság. Míg az előzőnek megvan a maga hivatalos formája, addig a szertartásvezető mindenben alkalmazkodni fog az egyedi esküvőtökhöz, úgy fogja levezetni a szertartást, ahogy csak kívánjátok: itt nincsenek sem formai, sem tartalmi kötöttségek. Egyetlen egy „szépséghibája” van a dolognak, hogy kétszer kell kimondanotok az igent. Bár, ha szerelmesek vagytok, akkor ez inkább előny, mint hátrány. Arról van szó, hogy a hivatalos esküvő előtt, ebben az esetben is be kell mennetek az anyakönyvvezetőhöz és alá kell írnotok az anyakönyvet két tanú jelenlétével. Ez nem más, mint egy rövid, hivatalos procedúra, nincsen beszéd, dekoráció, menyasszonyi ruha, nincsen pezsgő, nincsenek vendégek. Miután hivatalossá tettétek a dolgot, utána a nagy napon olyan egyedi esküvőt tarthattok, amilyet csak szeretnétek, a kézjegyetek pedig egy díszborítású könyvbe kerül. Ha ez problémát okozna, fontos megjegyezni, hogy egyes polgármesteri hivataloknál is ez az eljárás, az anyakönyv védelme miatt.

Te melyiket választanád: szertartásvezető vagy hagyományos házasságkötés? Írd meg nekünk is a véleményed. 

Kövessetek minket és iratkozzatok fel oldalunkra, ezzel részt vesztek majd minden nyereményjátékunkban!

Kíváncsi vagy rá, milyenek az amerikai esküvői szokások? Itt olvashatsz róla: https://eskuvotippek.hu/blog/cikk-olyan-mint-a-filmeken%E2%80%A6REGISZTRÁLJ, HOGY ELKÜLDHESSÜK NEKED A LEGJOBB
ESKÜVŐI AJÁNLATOKAT, LEGÚJABB ESKÜVŐTIPPEKET!
HA REGISZTRÁLSZ, AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZEL NYEREMÉNYJÁTÉKAINKBAN!